středa 31. března 2010

Změny v jBPM projektu a jeho budoucnost

Před pár dny zveřejnil JBoss otevřený dopis jBPM komunitě, ve kterém ohlašuje odchod zakladatele jBPM Toma Bayense a dalšího core developera Jorama Barreze z jBPM projektu. K dopisu bylo otevřeno diskuzní vlákno, kde je ale dost mrtvo. Tom Bayens pak na svém blogu naznačuje, že se pouští do implementace nové BPM platformy pod Apache licencí. Z komentářů je pak zřejmé, že Tom Bayens jistě neví, jestli bude práce na jBPM 4 pokračovat (přesněji jestli se bude dál rozvíjet aktuální codebase jBPM 4). JBoss slibuje zveřejnit v řádu týdnů novou roadmapu pro jBMP.

Co si o tom myslíte? Myslíte, že dojde k nějaké formě sloučení jBPM a Drools Flow? To jsou dva projekty z portfolia JBossu, které si začínají velmi konkurovat.

4 komentáře:

  1. Hlavne to znamena sledovat deni kolem wokflow enginu. A v architekture se prichystat na moznou vymenu.

    Mozna by stalo za to, pridat se do toho nove vznikajiciho projektu jako contributor. Aspon bychom dokazali prosadit nase potreby a myslenky. Co myslis? Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Presne tak bych to videl. Norbi

    OdpovědětVymazat
  3. Sledovat dění a přichystat se na výměnu je rozumné. Přidat se jako contributor je hodně odvážné a asi by mě to nenapadlo. Může to být pro firmu hodně zajímavá zkušenost. Vlastně by mě dost zajímalo, co to obnáší přidat se k takovému potenciálně velkému projektu. Ale nejsem si jistý, jak by to bylo nákladné a jaký by to mělo obchodní přínos.

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle workflow enginy kazdeho jenom otravuji....

    OdpovědětVymazat